Corrie (73) en Jaap (76) Verweij wonen in Krimpen aan den IJssel. Allebei doen ze vrijwilligerswerk in het verpleeghuis Tiendhove van Lelie zorggroep. Corrie is sinds februari 2017 actief als vrijwilliger, Jaap sinds maart 2019. Ze volgen allerlei informatiebijeenkomsten en vaardigheidstrainingen bij leernetwerk De Driehoek - en dat vinden zij heel waardevol.
Naastenliefde
Corrie heeft een achtergrond in de ouderenzorg, Jaap werkte bij de douane. Vanuit hun christelijke overtuiging zijn ze gestart met vrijwilligerswerk. “We vinden het heel waardevol om mensen te helpen. Dan is het fijn om te weten hoe je met hen om moet gaan”, zegt Jaap. Via de vrijwilligerscoördinator bij Tiendhove leerden zij De Driehoek kennen.
We blijven leren
Inmiddels hebben Corrie en Jaap meerdere informatiebijeenkomsten gevolgd. Samen volgden ze de modules ‘Omgaan met iemand met onbegrepen gedrag’, ‘Omgaan met iemand waarbij communiceren moeilijk is’, ‘Omgaan met iemand met dementie’ en ‘Omgaan met iemand met Parkinson’. “Door deze bijeenkomsten krijgen we handvatten die ons helpen bij het zorgen voor onze medemens. We blijven leren”, aldus Corrie. “De bijeenkomsten zijn erg interactief en gericht op de praktijk - je kunt er direct mee aan de slag”, vult Jaap haar aan. Daarnaast volgde Corrie nog de vaardigheidstrainingen ‘Helpen bij eten en drinken’ en ‘Helpen bij wassen en aankleden’. “We gaan samen nog de training ‘Helpen bij verplaatsen volgen´, zo blijven we onze kennis verrijken”, zegt een gedreven Jaap.
Zij begrijpen ons, wij begrijpen hen
Door de gevolgde trainingen en informatiebijeenkomsten zijn zowel Corrie als Jaap anders naar hun vrijwilligerswerk gaan kijken. “Neem bijvoorbeeld de training ‘Omgaan met iemand met onbegrepen gedrag’. Ik heb geleerd dat je mensen rustig moet benaderen, de tijd moet nemen. Er waren interactieve stukjes, waarbij de trainer ons in de rol van een bewoner met onbegrepen gedrag plaatste. Zij begrijpen ons, wij begrijpen hun”, vertelt Jaap enthousiast.
Veel voldoening
Of Corrie en Jaap nog een advies hebben voor andere vrijwilligers? Ja, dat hebben ze: “We
raden de informatiebijeenkomsten en vaardigheidstrainingen van De Driehoek aan bij
andere vrijwilligers. Het is écht heel waardevol, de sessies zijn interactief en de trainers
doen het goed”. Tot slot: “We kunnen de zorg echt ondersteunen, en dat vinden we mooi
om te doen!”


